SHAPEBY TIPSAR

10 Saker du måste tänka på innan en Botox behandling

Botox är ett muskelavslappnande medel som används för att minska rynkor och reducera ansiktsmimiken. Vanliga behandlingsområden är rynkorna i pannan, argrynkan och kråksparkar kring ögonen. Man kan även använda Botox i medicinskt syfte, så som vid behandling av migrän, spänningshuvudvärk, tandgnissling och svettbehandling.

Botox är egentligen ett varumärke som ägs av Allergan och är en i mängden av Neurotoxiner på marknaden. För enkelhetens skull säger vi Botox istället för Botolinumtoxin framöver.

SHAPEBY TIPSAR

Publicerad: 1 Oktober 2019

10 Saker du måste tänka på innan en Botox behandling

-

Botox är ett muskelavslappnande medel som används för att minska rynkor och reducera ansiktsmimiken. Vanliga behandlingsområden är rynkorna i pannan, argrynkan och kråksparkar kring ögonen. Man kan även använda Botox i medicinskt syfte, så som vid behandling av migrän, spänningshuvudvärk, tandgnissling och svettbehandling.

Botox är egentligen ett varumärke som ägs av Allergan och är en i mängden av Neurotoxiner på marknaden. För enkelhetens skull säger vi Botox istället för Botolinumtoxin framöver.

 

1. Botox är inte samma sak som Fillers

-

Botox och Fillers är två helt olika preparat. Fillers i dagsläget baseras oftast på hyaluronsyra och arbetar på att konturera och fylla områden som exempelvis tack vare åldrande förlorat volym.

Botox är en neuromodulator som verkar genom att slappna av musklerna för att förhindra och korrigera fina linjer och rynkor. Oftast kombineras behandlingar av Fillers och Botox för bästa resultat.


 
 

2. Undersök kliniken och dess behandlare

-

Se till att besöka en klinik med erfaren och legitimerad vårdpersonal (läkare, sjuksköterskor eller tandläkare).

OBS! Certifiering räcker inte som kvalifikation, då vem som helst kan få en certifiering efter en endagsutbildning.

En bra klinik har alltid en erfaren läkare på plats. Fråga kliniken om de har förnödenheter på plats för att hantera exempelvis en akut allergisk reaktion som kan leda till andningsstopp. Alla har inte möjlighet att skriva ut sådana preparat, därför är det alltid säkrare att vända sig till en klinik med legitimerad vårdpersonal.

Be att få se behandlarens diplom/examensbevis. Många kliniker och salonger lägger upp oriktig information på sin hemsida och i sociala medier. Försäkra dig att behandlaren är legitimerad och våga ställ frågor.

Läs recensioner, kolla upp klinikens hemsida, Instagram och andra medier. Hör dig för bland vänner och bekanta.

 

3. Botox är säkert, när det görs korrekt

-

Idén om en nål som går in mot pannan, mellan ögonen eller ögonbrynen kan vara lite skrämmande. Men faktum är att Neurotoxin är en av de vanligaste och säkraste estetiska behandlingar man kan utföra, så länge det utförs korrekt av en erfaren behandlare. Det används ofta av kosmetiska skäl, men det hjälper också till att lindra en rad andra hälsoproblem som exempelvis hyperhydros (överdriven svettning), tandgnissling och kronisk migrän.


 
 

4. Vilka risker och biverkningar associeras med Botox?

-

Blåmärken, svullnader och huvudvärk betraktas som vanliga biverkningar och försvinner oftast inom en vecka. Men det finns andra komplikationer som har en längre påverkan.

Om Botox inte injiceras korrekt eller om eftervården inte sköts enligt rekommendation kan det oavsiktligt sprida sig till andra muskler i ditt ansikte och orsaka exempelvis hängiga ögonlock.

Till skillnad från Fillers så kan man inte ta bort Botox med hjälp utav Hyalase utan man får helt enkelt vänta ut tills Neurotoxinet försvinner ut ur kroppen, vilket brukar ta 3-6 månader.

Och nej, man blir inte permanent förlamad av Botox.


 
 

5. När ser man resultat och hur länge varar effekten av Botox?

-

Resultatet efter en Botox behandling kommer gradvis efter några dagar, man ser därför inget resultat direkt efter behandlingen. Man ska därför inte vara orolig om effekten på ett område av ansiktet kickar in snabbare än på andra områden, musklerna i ansiktet är aldrig lika kraftiga.

Fullt resultat uppnås efter 10-14 dagar och håller i 3-6 månader. På svettning varar effekten i ca 7-15 månader.


 
 

6. Botox tar inte bort rynkor

-

Det är viktigt att ha rimliga förväntningar på din Botox upplevelse. Vid 20-30 års åldern kanske du redan har börjat märka att du sakta men säkert börjar få rynkor. Några av dessa är bara synliga när du rör ditt ansikte medan andra är statiska (de som ses i vila när vi tittar i spegeln).

Det Botox gör är att den slappar av dina muskler. Det i sin tur minskar musklernas rörelse vilket minskar skapandet av uttryckslinjer och rynkor. Med andra ord kan Botox injektioner förhindra att linjer och rynkor skapas eller blir värre. För bästa resultat bör man med andra ord börja med Botox så tidigt som möjligt för att förhindra uttryckslinjer och rynkor.

Man ser ofta stor skillnad även om man redan har rynkor och det finns andra behandlingar som Fillers och laserbehandlingar som man kan komplettera en Botox behandling med för att ytterligare förbättra resultatet.

Användning av Botox under en längre tid leder i längden till slätare hud. Botox är därför ett utmärkt medel för att användas i förebyggande syfte mot rynkor.

 

7. Eftervård är lika viktig som själva behandlingen

-

För bästa resultat ska man tänka på följande efter en Botox behandling:

 • Att inte röra eller använda preparat på området som inte är sterilt på minst 4 timmar
 • Att inte utföra hård fysisk aktivitet / träning / gym på 3 dagar
 • Att inte duscha varmt eller bada på 24 timmar
 • Att inte använda produkter med AHA, BHA, PHA-syror, retinoider eller bensoylperoxid på 3 dagar
 • Att inte sova på mage i 3 dagar (sov på rygg)
 • Att inte basta på 1 vecka
 • Att inte exponera sig i direkt UV strålning (sol eller solarium) på 1 vecka
 • Att inte massera, skrubba eller peela ansiktet på 3 dagar
 • Att inte överanstränga ansiktsmuskulaturen på 1 vecka
 • Att inte utföra en längre flygresa på 2 dagar
 • Att inte använda brun-utan-sol kräm på 2 dagar

Följs inte dessa rekommendationer kan effekten av behandlingen minska och i väldigt ovanliga fall även leda till att Neurotoxinet sprids till andra muskler.


 
 

8. Vilka ska inte använda Botox

-

Man ska inte behandlas med Botox om man tidigare har visat sig överkänslig mot medlet. Lider man av muskelsjukdomar, använder antibiotika eller andra läkemedel som påverkar nervsignaler i muskler ska man undvika Botox. Botox skall inte användas under graviditet och bör heller inte användas under amning. Om du har en infektion vid det planerade injektionsstället skall behandlingen avvaktas tills denna läkt ut.

 

9. Tappar man all mimik vid användning av Botox?

-

Botox blockerar signalen mellan nerv och muskeln man behandlar. Man kan under effekten av Botox känna sig lite stel och tappa en del mimik, men detta är individuellt och beroende på vilka doser av Botox man lägger.

En erfaren behandlare kommer alltid att börja med mindre doser för att endast försvaga muskeln precis så mycket som behövs för att släta ut rynkorna men ändå behålla mimiken i ansiktet.


 
 

10. Vad kostar en Botox behandling?

-

Inte helt oväntat speglar priset oftast säkerheten, resultatet, kvaliteten och servicen man får. En riktigt bra klinik med erfarna behandlare (läkare, sjuksköterskor och tandläkare) på plats som jobbar med marknadens bästa och säkraste neurotoxiner kostar mycket mer än frisören på hörnet som tagit en endagskurs och börjat injicera. Vissa kliniker/salonger kan gå så långt att de späder ut neurotoxinet för att spara pengar. Fråga alltid vilket märke samt hur många enheter som kommer att injiceras!


De vanligaste frågorna vi får:

-

Vad är Botox?

Botox är ett muskelavslappnande medel som ofta används för att minska rynkor och reducera ansiktsmimiken. Vanliga behandlingsområden är rynkor i pannan, den så kallade ”arga rynkan” och kråksparkar kring ögonen. Man kan även använda Botox i medicinska syften, såsom vid behandling av migrän, spänningshuvudvärk, tandgnissling och diverse svettbehandlingar.

Vad är skillnaden mellan Botox och Fillers?

Botox och Fillers är två helt olika preparat. Fillers i dagsläget baseras oftast på hyaluronsyra med funktionen att konturera och fylla ut områden som exempelvis på grund utav åldrande förlorat volym.

Botox är en neuromodulator som verkar genom att få muskler att slappna av för att förhindra och korrigera fina linjer och rynkor. Oftast kombineras behandlingar av Fillers och Botox för bästa resultat.

Är Botox säkert?

Botox är en av de vanligaste och säkraste estetiska behandlingar som går att utföra - så länge de utförs korrekt av en erfaren behandlare. Botox används ofta för kosmetiska skäl, men behandlingen hjälper också till att lindra en rad andra hälsoproblem som exempelvis hyperhydros (överdriven svettning), tandgnissling och kronisk migrän.

Hur länge håller Botox?

Fullt resultat efter en Botox behandling uppnås efter 10-14 dagar. Resultatet håller olika länge beroende på område som behandlas. Exempelvis håller Botox för kråksparkar i ca: 3-6 månader medan Botox för Hyperhydros håller i 9-12 månader.

Vad kostar en Botox behandling?

Prisnivån speglar alltid säkerheten, resultatet, kvaliteten samt servicen man får. En riktigt bra klinik med erfarna behandlare (läkare, sjuksköterskor och tandläkare) på plats som jobbar med marknadens bästa och säkraste neurotoxiner kostar därefter. Vissa kliniker kan gå så långt att de späder ut neurotoxinet för att spara pengar. Fråga alltid vilket märke samt hur många enheter som kommer att injiceras!


 


BOKA TID